DoMiBo 23 maart 2023

81 81 mensen hebben dit evenement bekeken.

Speciaal voor onze (aspirant) leden organiseren wij op donderdag 23 maart 2023 van 16.00-19.00 uur onze DoMiBo.

We zijn te gast het Venduhuis De Eland en De Zon, waar je tijdens onze borrel (met hapje en drankje) de verloren ‘Vredesvaas’ kunt bewonderen. De kijkdagen zijn van donderdag 23 t/m zondag 26 maart en de veilig start maandag 27 maart a.s.

Vredesconferentie
De eerste vredesconferentie op initiatief van Tsaar Nicolaas II werd georganiseerd 1899. Vijftig staten werden vertegenwoordigd tijdens de bijenkomst in Huis ten Bosch om de oorlogsvoeringmethodes te bespreken van die tijd. Ter ere van deze bijeenkomst vervaardigde de Haagse plateel fabriek Rozenburg 3 dekselvazen en 2 stelvazen, die later bekend werden als ‘de Vredesvazen’.

Wereldtentoonstelling
Op de vazen waren afbeeldingen van diverse Hollandse monumenten afgebeeld. Na de conferentie, startte er voor het ‘Vredesstel’ een lange rondreis, met als debuut de Wereldtentoonstelling te Parijs in 1900, waar dhr. C. Backer de Hollandse Fabriek Rozenburg vertegenwoordigt. Daarna volgenden er meerdere tentoonstellingen in de afgelopen 100 jaar, momenteel zijn ze onderdeel van de permanente collectie van het Vredespaleis te Den Haag.

Het geheim
Wat het verhaal niet verteld was dat er in het geheim een vierde dekselvaas is vervaardigd met de afbeelding van het Alkmaarse Waaghuis. Vermoedelijks als ‘back-up’ bij het mogelijk beschadigen tijdens het transport, zodat er te allen tijde een 5 delen ‘Vredesstel’ zou blijven bestaan. Slechts eenmalig zijn de 6 vazen gezamenlijk tentoongesteld.

Na jaren van omzwervingen is deze vaas nu onderdeel van de collectie bij Amsterdams Venduhuis de Eland en de Zon, met als grote vraag: wordt de vaas na een decennia herenigd met haar zusters?

Verloren ‘Vredesvaas’

Foto: website https://www.venduhuisdeeland.nl

Vanaf 16.00 uur staat de borrel voor je klaar met hapje en drankje om zo meer met elkaar in contact te komen, waarbij het hapje en drankje verzorgd zullen worden door Mark’s Party & Catering uit Diemen.

De borrel is van 16.00-19.00 uur.

Het adres is:
Weesperstraat 110, 1112 AP in Diemen

Ben jij er ook bij? Inschrijven kan nog tot 16 maart a.s.!

 

Vul hieronder het formulier in om je aan te melden.

Aanvullende details

Locatie 2 -

Max. registraties -

Datum 2 test - 30 maart 2023

Event registration closed.
 

Datum en tijd

23 maart 2023 vanaf 16:00
 

Einddatum registratie

15 maart 2023

Share With Friends